Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ (2)-TO BE DEMOLISHED


















Τα νέα Κυβερνητικά κτίρια Πάφου χρήζουν άμεσης κατεδάφισης για τους λόγους που θα παραθέσω παρακάτω σαν τους πιό βασικούς.Υπάρχει μιά πληθώρα λανθασμένων λεπτομερειών,υπερβολικών διαστασιολογημένων στοιχείων,κακών εσωτερικώv χώρων και ένα ύφος ξεπερασμένης αισθητικής.Πολεοδομικά έχει αποτύχει πλήρως γιατί απλά θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί σε ύψος αφήνοντας πολύ ελεύθερο χώρο,όταν μάλιστα όλος ο Παφιακός λαός αντιδρούσε για την οικοδόμηση του.
Ομως το πιό σημαντικό για ένα κτίριο το οποίο έχει σχεδιαστεί απο τους λειτουργούς-αρχιτέκτονες της Κουλουφολάνδης που μόλις πριν ένα χρόνο έχει λειτουργήσει είναι η παντελής απουσία πρόνοιας για παθητική ενεργειακή πολιτική.Βασισμένο εξ'ολοκλήρου στα συστήματα κλιματισμού (αν είναι δυνατόν),τη στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος αγωνιά για τον πλανήτη,αυτό το κτίριο αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή και πολύ καλό παράδειγμα για τους φοιτητές αρχιτεκτονικής ώστε να μάθουν πως σχεδιάζεται ένα κάκιστο κτίριο.Λοιπόν προσέξετε καλά την φωτογραφία:
1.Καμμιά ηλιοπροστασία στα υαλοστάσια.
2.Η επανάληψη των ανοιγμάτων και στις 4 πλευρές των όψεων με τον ίδιο τρόπο σημαίνει ότι το κτίριο θα επιδέχεται την ηλιακή ακτινοβολία απο το ένα πρωΐ ως το άλλο.
3.Καμμιά πρόνοια νυκτερινού δροσισμού αυτό σημαίνει ότι η συσσώρευση της θερμικής ενέργειας δεν θα προλαμβαίνει να διοχετευθεί στο εξωτερικό με αποτέλεσμα η χρήση των ενεργοβόρων συστημάτων κλιματισμού να γίνεται αλόγιστα.
4.Καμμιά θερμομόνωση στις επιφάνειες διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός ότι με τόσα ακάλυπτα υαλοστάσια το κτίριο έχει την ανάγκη θέρμανσης όταν μάλιστα ο χειμώνας μας είναι πολύ ήπιος.
5.Η αναλογία πράσινων χώρων σε σχέση με το κτιστό είναι σχεδόν ανύπαρκτη.Εχει αποδειχθεί ότι όταν το πράσινο τοποθετηθεί σε σχέση με το κτιριακό όγκο στρατηγικά βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας αλλά και στην απορρόφηση της υγρασίας.
6.Κανένας εξωτερικός σκιερός (πλήν ενός στο βορειοδυτικό σύνορο,αν είναι δυνατόν ) χώρος σε συνάρτηση με το εσωτερικό του κτιρίου για να ενθαρρύνεται η ροή αέρα,η δημιουργία δηλ "ρευμάτων"...ο ζεστός αέρας πάει πάντα προς τον κρύο.Ο λαϊκός τεχνίτης το γνώριζε αυτό αν κάποιος εξετάσει την παραδοσιακή μας αρχιτεκτονική.
7.Καμμιά διαχείριση των ομβρίων νερών,ούτε πρόνοια χρήσης των γκρίζων νερών.Στο κτίριο δουλεύουν πάνω απο 300 άτομα.Φανταστείτε λοιπόν πόσο νερό χάνεται  αν μόνο κατουρηθούν απο μία φορά,στη διάρκεια του 8ώρου.Τα καζανάκια τους είναι των 6 λίτρων παρακαλώ.
8.Καμμιά πρόνοια χρήσης ανακύκλωσης και περισυλλογής χαρτιών και λοιπών αποβλήτων.
.......βαρέθηκα να γράφω.
Εχω όμως μιά εισήγηση: να τους βάλουμε όλους τους καρεκλοκένταυρους μαλάκες που καταχράστηκαν το μυαλό τους (κάποιος που δεν έχει μεράκι για την δουλειά που κάνει,χαλά το μυαλό του) μέσα σ'ένα εμπορευματοκιβώτιο και να τους στείλουμε στη Γιάρο να σπάζουν πέτρες........

12 σχόλια:

Πρασινη νεραιδα είπε...

διάβαζα κάπου για τον νέο ευρωκώδικα που τωρα συντάσσεται.

κάπου αναφέρει ότι οποια κτιρια ειναι ενεργειακα ασυμφορα(και κατ'επεκταση οικονομικα ασυμφορα) θα κλεινουν.

θα ξεκινησει με δημοσια κτιρια, σχολεια και εκκλησιες και θα συνεχιστει με τις κατοικιες.

στα μεν τρια πρωτα δε θα εγκρινονται καν τα σχεδια ή -τα υπαρχοντα- θα σταματουν τη λειτουργια τους και θα κατεδαφιζονται.
στη δε δευτερη κατηγορια, περαν της μη εγκριση των αρχιτεκτονικων σχεδιων, θα συμπεριλαμβανεται και το γεγονος πως δε θα μπορεις να μεταβιβασεις, πωλησεις ή ενοικιάσεις τη συγκεκριμενη κατοικία.


οποτε, περιμενε και ισως ακουστουν οι προσευχες σου!!!

koutso είπε...

@ πράσινη νεράϊδα,
Καλωσόρησες στο μπλόκ και ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφέρουσα είδηση.Αν μπορείς μάθε περισσότερες πληροφορίες.Εν τω μεταξύ θα διεσταυρώσω την πληροφορία αυτή με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος.

Aceras Anthropophorum είπε...

Στην Κύπρον όπου έχουμεν 6 μήνες κλιματισμόν τζιαι τρις μήνες θέρμανσην ο νόμος που προσπαθούμεν να εφραμόσουμεν διότι μας τον επέβαλεν η ΕΕ είναι για την θέρμανση (διότι στην Δανία τζιαι στην Σουηδίαν που κρατούν το οικολογικόν κουρπάτζιην της ΕΕ τζιαι επιβάλλουν κανονισμούς έχουν 9 μήνες θέρμανσης). Ο Κύπριος αρχιτέχτονας είναι αναγκασμένος να θερμομονώννει τες σκινέττες τζιαι τες κολώνες αλλά δεν έχει καμιάν υποχρέωσην να βάλλει εξωτερικά σκίαστρα. Δικαιούται να βάλλει 6 μέτρα ύψος γιαλλίν μονόν όσον θέλει χωρίς πρόνοια για σκίαση (U value 6 W/m2K τζιαι 300W/m2 γυαλιού το καλοτζιαίριν) αλλά πρέπει να θερμομονώννει το τούβλον που έχει U value 1 W/m2.

Για πληροφορία, στην Ελβετία που έχουν μόνο 1 μήνα τον χρόνο καλοτζιαίριν AΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να βάλεις γυαλλίν χωρίς εξωτερικήν σκίασην. Εαν δε το βάλεις, απαγορεύεται να βάλεις κλιματισμό. Πέρσι η αστυνομία της Γενεύης εκατάγκειλεν 10 που εβάλαν έαρκοντίσιον χωρίς άδειαν. Για να εγκαταστήσεις κλιματισμό πρέπει να αποδείξεις ότι έλαβες όλα τα δυνατά παθητικά μέτρα για να θκιώξεις την πυράν πριν να βάλεις έαρκοντίσιον (νά μια καλή ιδέα για την Κύπρο για να εφαρμόσουμεν που την αντίστροφην τον σιειμώνα: για να εγκαταστήσεις λέβηταν πρέπει να αποδείξεις ότι έλαβες όλα μέτρα για παθητική ηλιακή θέρμανση).

Η υπηρεσία ενέργειας στην Κύπρον θα εκατάλυσεν παραπάνω ενέργειαν για να πααίννουν δουλειάν τζιείνοι ούλλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από την εξοικονόμησην που επιφέρανοι κανονισμοί τους τζιαι τα πρότζιεκτ τους (επιχορηγούν θερμοσύφφωνες).

Είμαστιν ακόμα στην πρώτην περίοδον του υδρογονάνθρακα. Πον να ξυπνήσουμεν τζιαι θα είμαστιν στο δεύτερον ιμίχρονον της εποχής του πετρολάου θα είναι αργά. Θα είναι κάτι σαν το νερόν πέρσι στην Λεμεσόν.

koutso είπε...

@ αδερουμ,
Τα λόγια σου είναι σοφά και η πραγματικότητα. Ομως σε μιά χώρα σαν την δική μας όταν ξυπνήσουμε,όπως λες και εσύ, θα είναι αργά.Οταν το ίδιο το κράτος σχεδιάζει τέτοιου είδους κτίρια τι περιμένεις που τον κάθε κακόμοιρο τύπο που θέλει να κτίσει ένα σπίτι αλλά έχει και την κακή τύχη να του "πέσει" κανένας ειδικός "αρχιτεκτονίζων" αρχιτέκτονας.....

Αντρικκος είπε...

@ koutso

Έχω μια απορία. Μπράβο σου κατ'αρχάς που σαν αρχιτέκτονας που είσαι δεν έχεις κανένα κόλλημα να την πείς σε συναδέλφους σου (οι παραπάνω ήταν να κρύψουν - συναδελφική αλλυλεγγύη γαρ) αλλά θέλω να μάθω αν υπάρχει κανένας φορέας ο οποίος μπορεί να θέτει κάποιες προϋποθέσεις - standards ειδικά για κτίρια αυτού του μεγέθους ή ακόμα να δέχεται παράπονα τζαι να διερευνά υποθέσεις σαν αυτήν που έγραψες στην ανάρτηση σου. Είμαι τζαι εγώ στον κλάδο της μηχανικής (καμία σχέση με κτίρια όμως) τζαι το πρώτο που σκέφτουμαι εν το ΕΤΕΚ - ειδικά σαν σύμβουλος του κράτους που είναι. Υποθέτω πως έχεις άποψη για το θέμα τζαι επειδή αντιλαμβάνομαι οτι έχεις τζαι συνείδηση θα ήθελα να την μάθω.
BTW επειδή είμαι στην διαδικασία κτισίματος αντιλαμβάνομαι την παντελή αδυναμία του κράτους ακόμη και να πληροφορήσει σωστά σχετικά με αυτά τα θέματα, πόσο μάλλον να καθοδηγήσει...

koutso είπε...

@ Aντρίκκο,
Δυστυχώς ακόμη βρισκόμαστε σε νηπιακό επίπεδο σε τέτοια θέματα.Το ΕΤΕΚ πάνω στο οποίο δεν πολλο-υπολογίζω γιατί με την δημιουργία του θα έπρεπε πολλά πράγματα να είχαν ρυθμιστεί,αρκετά παραμένουν σκιερά και νεφελώδη.Βρές κάποιο που κατέχει απο τέτοιου θέματα εφ'όσον έχεις ευαισθησίες σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού για να σε βοηθήσει όσο το δυνατό σε αρχικό στάδιο της οικοδομής σου.

Theopemptou είπε...

Δυστυχώς μόνο αρνητικά πράγματα μπορώ να προσθέσω:

1 Το νόμο για την Ενεργειακή Απόδοση κτιρίων μόνο ένα μήνα τον δουλέψαμε και μετά τροποποιήθηκε ούτως ώστε να βολεύει τους επιχειρηματίες. Στο νόμο υπάρχει ελάχιστη θερμομονωτική ικανότητα του τοίχου και του γυαλιού. Για να μην μπορείς όμως να κάνεις κτίριο μόνο από γυαλί υπήρχε και πρόνοια για την ελάχιστη γενική ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου. Άρα έχουμε ένα για μένα "κακό" νόμο !

2 Η Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση, που υποψιάζομαι ότι είναι σε αυτή που αναφέρεται η Πράσινη Νεράϊδα, προβλέπει ότι τα κυβερνητικά κτίρια θα είναι "ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ" για να έχουν οι υπόλοιποι καλά παραδείγματα να ακολουθήσουν. Έτσι λέει η Οδηγία, όμως αυτή η αναφορά δεν υπάρχει στη δική μας νομοθεσία.
3 Η σκίαση έχει πλέον αφαιρεθεί από τα κυπριακά κτίρια γιατί η πολεοδομία θεωρεί τη σκίαση σαν καλυμμένο χώρο και μειώνει έτσι το μέγιστο δυνατό μέγεθος του κτιρίου. Αν δε κάνω λάθος επιτρέπεται μόνο η διακοσμητική σκίαση !!
4 Η Υπηρεσία Ενέργειας που έχει ευθύνη για όλα αυτά, άρχισε να διορίζει λειτουργούς ενέργειας στα διάφορα κυβερνητικά κτίρια με πρώτο το Γεν. Νοσοκομείο και το Προεδρικό ...

5 Δεν είδα το τελικό κείμενο που θα ψηφίσει σήμερα η Βουλή αλλά αν έχει μείνει ώς η εισήγηση του υπουργείου το το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου θα είναι αυτό που υποβάλλεται με την αίτηση για άδεια οικοδομής! Δηλαδή κανείς δε θα ελέγχει αν αυτά που δηλώνεται στην αίτηση έχουν τελικά κατασκευαστεί !!

Τι να πω ... είμαι πολύ απογοητευμένος με όλα όσα συμβαίνουν στον τομέα της ενέργειας .... και δεν κάνει κανένας τίποτα ...

koutso είπε...

@Theopemtou,
Ενισχύεται η εικόνα μας σαν Κουλουφολάνδη,αγαπητέ μας Επίτροπε και φαίνεται ότι συμφωνείς με τις παραδοχές ότι ξεμείναμε.....απο ενέργεια.
Ενέργεια έχουμε μόνο στο χεσίδι μόνο!!!

Terra Incognita είπε...

Πήγα το καλοκαίρι στο υπόγειο των κυβερνητικών κτηρίων όταν κατέρρευσε ένας σωλήνας εξαερισμού (αν θυμάμαι καλά)τζαι καταπλάκωσε ένα αυτοκίνητο.

Ήταν πραγματικά τυχερή η κοπέλα που το είχε, τζαι γενικά όποιος βρισκόταν στο χώρο, γιατί εν θα την έφκαλλε καθαρή αν ήταν κοντά.

Ο σωλήνας ξεκινούσε που την μια μεριά του κτηρίου τζαι τέλειωνε στην άλλη..

Ο πόλεμος που μας εκάμαν οι "υπεύθυνοι" τζιαμέ για να μεν πιάσουμε πλάνα τζαι να γίνει τουτούκκι η κουβέντα δεν περιγράφεται..μόνο που δεν μας εδέραν..

κουτσοφτου είπε...

@ terra
Ειναι πολλα πραγματα που δεν σας αφησαν να γνωριζετε στη Παφο.Τοσο απο πλευρας συγκεκριμενων δημοσιοκαφρων , οσο και πολιτικων(ιδε πρωην δημαρχο κλπ).

koutso είπε...

@ πράσινη νεράϊδα,
αυτά βρήκα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου....

http://www.mcit.gov.cy/mcit/mcit.nsf/All/1092C902F974CD6AC22570CA00394A6A?OpenDocument

DaisyCrazy είπε...

αν στη πάφο πρέπει να κατεδαφιστούν αυτά τα κτίρια στη λεμεσό πρέπει να κατεδαφιστούν όλα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις! είναι όλα αμπούστες που δεν προσθέτουν τίποτα, δεν έχουν αισθητική και χαλούν τη μέρα των πολιτών κάθε μέρα που τα βλέπουν. το χειρότερο δε είναι ότι εξακολουθούν να κτίζουν αμπούστες ακόμα και σήμερα εν έτει 2009! έλεος που στο καλό σπούδασαν αρχιτεκτονική αυτοί που τα σχεδιάζουν σπίτι τους;! μήπως αγόρασαν ρουμανικά πτυχία ομαδικά; δεν εξηγείται αλλιώς!